2007. július 15., vasárnap




















7 évvel ezelőtt voltam Rómában, és az elmult 4 napot is ott töltöttem. Rómát érdemes megnézni, bővelkedik a látnivalóban, rengeteg túrista, rengeteg ember, robogó, autó, és páratlan ókori emlékek. De mint 7 éve, most is úgy jöttem haza, hogy nekem Párizs a kedvenc városom.
Fórróság volt, mint ahogyan itt is az várt bennünket. 4 nap Rómában egészen tempós kirándulásokat kíván, hiszen a látnivalók egymástól távol vannak, és ha már ott vagyunk, mindent látni akarunk újra. Ez a harmadik utam volt Rómába, de volt olyan hely, ahol eddig nem jártam.
Amikor 7 éve pünkösdkor kinn voltunk, elmentük a Vatikánba a szertartásr. Korán reggel érkeztünk, még csak kordonok, és rengeteg biztonsági ember volt ott. Mi egészen a Szent Péter Bazilika lépcsőjéig jutottunk, ott le volt zárva. Aztán hamarosan hömpölygött a tömeg, ahol mi voltunk azt a részt is lezárták csak meghívós embereket, főleg apácákat és egyházi embereket engedtek be oda. Nem tudtuk, miért ez a nagy felhajtás. Aztán kiderült: XXIII János ekkor került felhozatalra a Bazilika altemplomából, és amikor felnyitották a koporsóját, kiderült hogy olyan, mint amikor meghalt, tökéletesen balzsamozták. Üvegkoporsóban körbe hordták. Annyira közel álltunk, hogy tudtam fotókat készíteni róla. A szertartáson pedig az akkor még élő II János Pál is megjelent, és röviden szólt. Csak később, az újságok és hírtv-k adásából derült ki számunkra, hogy mi történt körülöttünk. Most pedig újra lefotóztam XXIII. Jánost, aki üvegkoporsójában fenn nyugszik a Bazilikában.
Kedvenc helyem Rómában a Trevi kút, és a Spanyol lépcső. Mind kettőt többszöt is meglátogattuk!
Persze az ujkori csodák közé választott egyetlen európai helyet, a Kolosszeumot is megnéztük újra. Monumentális, és csodás építmény.

5 megjegyzés:

Timici írta...

örülök, hogy jól sikerült a pihenésed:) a fotókat pedig nagyon köszönöm:) sajnos én még nem voltam Rómában, de ami késik nem múlik;)

Cserny Cherry Ildikó írta...

Igazán szép helyeken jártál, örülök, hogy jól érezted magad.

Judilla írta...

Remélem kicsit sikerült kipihenned magad! Róma pedig csodálatos város, bár még nem voltam ott...

helen írta...

Feltetted valahova a többi fotódat? :)

Zsuzsa írta...

Még nem, de lassan eljutok odáig!